Natuur en landschappen

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. ‘Op en neer gaand’ zoet water is op wereldschaal uniek! Hoe dit toch kan? Lees hieronder meer over de natuur en landschappen van De Biesbosch.

Verbinding met de zee

Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Want via de Nieuwe Waterweg staat de Sliedrechtse Biesbosch in open verbinding met de zee. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Natte voeten

Een aanhoudende noordwesterstorm, waarbij het water opstuwt, zorgt voor aanmerkelijk hogere waterstanden in De Biesbosch. Op het Eiland van Dordrecht ervaren wandelaars op het Natuurpad tussen de Oost- en Zuidhaven dat regelmatig met als gevolg: natte voeten! Vooral in het voor- en najaar schiet het wandelpad langs knotwilgen nogal eens onder water. Het achterblijvende ‘veek’ (aanspoelsel) op de dijk van de Nieuwe Merwedeweg is hier de stille getuige van. Dit pad tussen de Oost- en Zuidhaven is hét praktijkvoorbeeld van ‘natuur bij de stad’ en ‘struinnatuur’: natuur en recreatie gaan hier hand in hand!

Wil je meer weten over de natuur en het landschap van De Biesbosch? De beste manier is om het zelf te ervaren! Ga bijvoorbeeld op pad met een gids of boswachter van Staatsbosbeheer die je alles kan vertellen over het gebied.