Varen

Beleef De Biesbosch optimaal op het water. Vaar langs de wilgenbossen en groene oevers en door kronkelende kreekjes of rivieren met een roeiboot, kano of fluisterboot. De Biesbosch is een groot gebied met getijdenverschil dus houd rekening met ondiepten, stroming en grote afstanden. Naast zelf varen kan je kiezen voor een rondvaart door het park. Hoe dan ook: door De Biesbosch varen is De Biesbosch ervaren!

Zelf varen

Zelf varen door De Biesbosch is een ultieme vrijheid ervaren. Alleen, romantisch samen of met een groep vrienden en de vrijheid om te stoppen voor een picknick of wandeling waar en wanneer je maar wilt!

Eigen boot

Als booteigenaar kan je met je eigen boot op verschillende punten De Biesbosch binnenvaren, namelijk via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede.

Bootverhuur

Wil je een kano, roei- of fluisterboot huren om zelf De Biesbosch in te gaan? Dit kan bij diverse bootverhuurbedrijven. Een bootje huren is vooral in de zomermaanden erg populair, houd daar rekening mee. Reserveer op tijd een bootje als je bijvoorbeeld met een groep vrienden of familie wil gaan varen op een bepaalde datum.

Vaarkaarten

Op het water in De Biesbosch is een goede kaart onmisbaar! Een vaarkaart van het gebied Nationaal Park De Biesbosch geeft duidelijk aan waar je wel en niet mag varen, welke kreken alleen voor de kleinere boten (kano’s en roeiboten) toegankelijk zijn, waar je aan kan leggen en interessante wandelpaden kan ontdekken.

Vaarregels

In het park zijn er regels  voor boten en recreanten van kracht. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat de maximale vaarsnelheid in de meeste kreken 6 km/uur is. Of dat je met grotere boten niet in de kreken mag varen. De regels op het water staan in de Biesboschverordening.

Aanlegplekken

Langs de oevers in De Biesbosch vindt je diverse aanlegplekken en -steigers. Tijdens een vaartocht kan je hier aanleggen om aan land te gaan voor bijvoorbeeld een wandeling of picknick.

Overnachten op je boot

Een nachtje slapen op je eigen boot in De Biesbosch? Dat mag, maar maximaal drie nachten mag je op één plek voor anker gaan. Op sommige plaatsen mag je maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. In alle gevallen geldt dat je je boot nergens onbeheerd mag achterlaten.

Sterling mdb

Elektrisch varen

Nationaal Park De Biesbosch draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en is daarom voorstander van elektrisch varen. Dit is een schoon, stil en beter alternatief voor mens en natuur. Om elektrisch varen te stimuleren zijn er in het park drie oplaadpunten voor elektrische vaartuigen: bij Biesboschcentrum Dordrecht, in de Aakvlaai en op de Vischplaat in de Biesbosch. Fluisterboten, maar ook andere boten met elektriciteit aan boord kunnen afmeren aan de speciale steiger en tegen betaling (€ 1,- per eenheid) stroom afnemen. Om deze oplaadpunten te gebruiken heb je een oplaadkaart nodig die te verkrijgen is bij de bezoekerscentra en bij de Biesboschhoeve op de Vischplaat. Wie al in het bezit is van een dergelijke betaalkaart kan deze ook in De Biesbosch gebruiken, mits hij in de Biesbosch is opgewaardeerd. Het tegoed dat in de Biesbosch op de kaart wordt gezet kan je alleen bij de drie palen in De Biesbosch gebruiken.

Rondvaarten

Voor degenen die liever achteroverleunen is een rondvaart door De Biesbosch een aanrader. De Biesbosch bezoekerscentra en Staatsbosbeheer organiseren het hele jaar door rondvaarten onder leiding van een gids of boswachter. Bekijk de activiteitenkalender voor alle Nationaal Park activiteiten. Ook diverse rondvaartbedrijven bieden vaartochten aan, vaak met een Biesboschgids aan boord die je van alles over het gebied vertelt. Een tocht met een elektrische rondvaartboot kun je boeken bij Biesbosch MuseumEiland, Biesboschcentrum Dordrecht, Natuurpoort de Biesbosch Vissershang en Rederij de Halve Maen.

De gastheren Biesbosch.net en Imbarcazione Barone verzorgen rondvaarten voor hele kleine groepen.