Op 10 maart 2019 is het 25 jaar geleden dat de Biesbosch werd aangewezen als nationaal park. Nadat eerst zeven jaar lang de afkorting i.o. (in oprichting) achter Nationaal Park De Biesbosch prijkte, werd op 10 maart 1994 de aanwijzing definitief.
Op deze zonovergoten dag werden de genodigden met een rondvaartboot vanuit Drimmelen naar de Deeneplaat gebracht, waar hoogwaardigheidsbekleders zoals Hanja Maij-Weggen (minister van Verkeer en Waterstaat) en Dzsingisz Gábor (staatssecretaris Natuurbeheer) in een rieten hut hun handtekeningen plaatsten onder het convenant.
Tussen het initiatief om de Biesbosch als nationaal park aan te wijzen en de feitelijke benoeming zat een moeizame weg. “Er waren in die tijd immers enorme tegenstellingen tussen de belangen van landbouw en recreatie enerzijds en natuurbehoud anderzijds”, zegt Dick Veenhuizen, oud-districtshoofd van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Het vergde veel tijd om al de bestuurlijke plooien glad te strijken. De definitieve aanwijzing tot nationaal park kwam uiteindelijk op 10 maart 1994.”
Lees hier hier het uitgebreide artikel van boswachter Jacques van der Neut over wat de Biesbosch in 25 jaar heeft betekend voor de ontwikkeling van het gebied en voor de natuur in het bijzonder.
Dick Veenhuizen met Minister Hanja Maij-Weggen op 10 maart 1994
Gedurende het komende recreatieseizoen wordt in Nationaal Park De Biesbosch aandacht gegeven aan het jubileum. Bij ‘Gastheren van de Biesbosch’ en de bezoekerscentra zal een vlag met het speciale jubileumlogo wapperen. In samenwerking met ondernemers wordt een activiteitenprogramma ontwikkeld met 25 Biesbosch-avonturen voor gezinnen. Met een jubileumfolder en via websites en social media worden deze activiteiten onder de aandacht gebracht bij het publiek. Bezoekers en deelnemers aan de activiteiten kunnen foto’s van hun Biesbosch-avonturen delen op de website debiesboschinmij.nl en daarmee een leuke prijs winnen.