Drie jonge zeearenden op één nest in Biesbosch

In de Biesbosch zijn dit jaar drie jonge zeearenden in één nest uit het ei gekropen. Een bijzonder aantal wat zelden voorkomt. Het gebeurde slechts eenmaal eerder in Nederland, namelijk in 2014 in de Oostvaardersplassen. Ook in een ander deel van de Biesbosch zitten momenteel jonge zeearenden op het nest. Het is nog niet bekend hoeveel jongen in dat nest uit het ei zijn gekropen. Sinds 2012 broeden er succesvol zeearenden in Nationaal Park de Biesbosch, vanaf 2014 broeden er zelfs twee paren. De Biesbosch is het enige gebied in Nederland waar de zeearend met 2 paar tot broeden gekomen is.

jagende zeearend foto van Tim janse
Foto: Tim Janse

Voldoende voedsel

“Het hoge aantal jongen komt hoogstwaarschijnlijk door de enorme aanwezigheid van voedsel in dit gebied. Zeearenden staan aan de top van de voedselketen en worden regelmatig gezien met grote prooien zoals zoetwatervissen, ganzen en andere watervogels. De imposante roofvogels worden veel gezien in de Biesbosch, met name in natuurontwikkelingsgebieden zoals de Zuiderklip, de kleine Noordwaard en de Tongplaat. Vooral in het vroege voorjaar en in de zomer zijn deze gebieden zeer in trek bij grote vissen die er komen om te paaien; een gedekte tafel voor de arenden”, aldus Thomas van der Es, boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. De jonge zeearenden blijven voorlopig nog op het nest en zijn nu circa 3 weken oud, over ruim een maand zullen ze pas uitvliegen.

Zelf zeearenden spotten

De gebieden waar de zeearenden regelmatig jagen zijn tevens goed toegankelijk voor het publiek. De kans is dus groot dat je de ‘vliegende deur’ tegenkomt tijdens een bezoek aan de Biesbosch. Wandelend of fietsend zijn de beste gebieden hiervoor de Hilpolders, de Kleine Noordwaard en de Tongplaat. Ook zijn er excursies vanaf de bezoekerscentra in Drimmelen en Dordrecht. Met Biesboschgidsen gaat u varend het Nationaal Park in en maakt u kans om een jagende zeearend te spotten. Kijk in de activiteitenkalender voor informatie.