Ervaar zelf de delta in de Biesbosch Beleving!

Biesbosch Beleving geopend bij Biesbosch MuseumEiland in Werkendam

De Biesbosch Beleving bij het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam is open! Spelend in het ondiepe water, kunnen kinderen en volwassenen hier de Biesbosch delta van heel dichtbij beleven.

De Biesbosch Beleving is een maquette van 30 x 30 meter, waarin de plattegrond van de Biesbosch in reliëf is vorm gegeven. Compleet met dijken, polders, kreken en wisselende waterstanden. Vanaf de groene daken van het museum stroomt water de maquette in. Een tweede stroom water wordt vanaf de andere kant de maquette ingebracht. Met schuifjes en sluisjes kunnen de kinderen de waterstromen beïnvloeden. Na een tijdje stroomt het water de maquette weer uit en zakt het ’tij’. Spelenderwijs wordt zo de getijdenwerking in de Biesbosch delta uitgelegd.

“Om de getijdenslag na te bootsen pompen we buitenwater rond” zegt Peter van Beek, directeur van het Biesbosch MuseumEiland. “Om de 45 minuten is het hoog water, waarna het weer geleidelijk zakt. De voeding gebeurt op twee manieren: via het dak waarbij die waterstroom de Rijn symboliseert als smeltwaterrivier en de andere toevoer geschiedt via de begane grond en staat symbool voor de Maas als regenrivier. Aan het eind van de maquette komen beide ‘stromen’ samen.”

In de Biesbosch Beleving is tevens een meanderende kreek gegraven, die omringd wordt door een wandelpad. “De oevers zijn ingezaaid met een bloemrijk mengsel, waarbij de zone tussen hoge- en lage waterstanden mag verruigen.

Toegang tot de Biesbosch Beleving is inbegrepen bij de entreekaartje voor het museum.

Locatie: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam