Geschoten in De Biesbosch!

Deze maand speuren bezoekers niet alleen naar bevers in De Biesbosch, maar naar het beste shot ervan! Vanaf mei trainen professionals natuurliefhebbers namelijk in het maken van goede natuurfoto’s. Met tools als onder andere Instagram en Photoshop is het steeds makkelijker een foto naar eigen smaak te bewerken. Het maken van foto’s is daarmee ook populairder geworden. Met name de natuur is een dankbaar onderwerp, maar het is lang niet zo eenvoudig! Het juiste shot op het juiste moment, net die vogel goed in beeld krijgen: het vergt ervaring. Daarom geven professionals online wekelijks tips tijdens de campagne ‘De Biesbosch in Mij’. Wie maakt de winnende Biesbosch-foto of -video en wint de publieks- of vakjuryprijs?

Belevenissen uit de Hollandse jungle

Mei staat voor de deur: dé Biesboschmaand! De natuur komt er letterlijk weer tot bloei. Met de fotoactie ‘De Biesbosch in Mij’ roepen Nationaal Park De Biesbosch en haar partners op om deze natuur vast te leggen én te delen. Tijdens de actie krijgen deelnemers videotips van boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer. Hij vertelt onder andere hoe en waar bezoekers verschillende dieren het beste kunnen spotten. Dat kan voor leken lastig zijn. De Biesbosch is namelijk onze enige échte Hollandse jungle: een ruig gebied waar de natuur de dienst uitmaakt. Niet alleen voor vogelspotters en sportvissers, maar ook voor stadsnomaden is er veel moois te zien. Door dit vast te leggen tonen bezoekers de pracht van De Biesbosch én hoe zij deze natuur ervaren. Alle foto’s worden online geëxposeerd en deelnemers, bezoekers en een vakjury stemmen op hun favoriet.

Tips & tricks om bevers te spotten

Hoe en waar spot je zelf een bever? Biesboschwachter Thomas fotografeert tijdens zijn werk dagelijks allerlei dieren en weet als geen ander hoe je je onderwerp goed kunt benaderen. Daarom geeft hij wekelijks tips via de social media kanalen van De Biesbosch in Mij (Facebook, Twitter & Instagram). In online instructievideo’s leer je tijdens de campagne hoe je de beste foto’s en video’s maakt in De Biesbosch. Met aanvullende tips van cameramannen van de nieuw te lanceren film ‘Hollands, Natuur in de Delta’ (van de makers van ‘De Nieuwe Wildernis’) krijgen deelnemers alle handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Thomas van Es, boswachter Staatsbosbeheer:
“De maand mei is de beste periode om een glimp op te vangen de bever. Onze speciale bevertochten zijn succes gegarandeerd en ik geef nuttige tips over hoe je ze het beste kunt vinden en vastleggen.”

Hoe ziet De Biesbosch in jou eruit?

Bij de campagne “De Biesbosch in Mij” staat de vraag ‘Hoe ziet De Biesbosch in jou eruit?’ centraal. Deelnemers uploaden hun foto of video of bekijken en beoordelen de belevenissen van anderen. Zo ontstaat er een mooi overzicht van het natuurgebied. Naast eeuwige roem winnen de fotografen van de beste foto’s mooie prijzen. De Biesboschfoto met de meeste stemmen wint de publieksprijs: een fotografieworkshop in De Biesbosch. Een vakjury bestaande uit Marco Pauw (professioneel natuurfotograaf), Jacques van der Neut (Biesboswachter en fotograaf) en Hendrik-Jan de Ruijter (winnaar van 2014) selecteert ook een winnende foto. De maker ervan wint een dag op pad met Biesboswachter Thomas. Welke natuurliefhebber wil dat nou niet? Bovendien mogen beide winnaars aanschuiven bij de exclusieve première van de film ‘Holland, Natuur in de Delta’!

Naast tips geeft Nationaal Park De Biesbosch bovendien wekelijks prijzen weg voor de meest populaire foto van de week, waaronder:

  • De excursie ‘In het spoor van de bever’ voor 4 personen (t.w.v. 28,-)
  • De ‘Jungle kanotocht’ voor 2 personen (t.w.v. 30,-)
  • Een rondje Hollandse Biesbosch: rondvaart voor 2 personen (t.w.v. 16,-)
  • Kaarten voor de première van ‘Holland, Natuur in de Delta’


Ruige natuur, avontuur, bevers en zeearenden: allemaal live te beleven in De Biesbosch. Genoeg reden voor een bezoek én een mooie foto! Ga snel naar www.debiesboschinmij.nl

Liefhebbers en deelnemers blijven op de hoogte via:
facebook.com/debiesboschinmij
Twitter: @debiesboschinmij
Instagram: @biesboschinmij
#biesbosch #biesboschfotoactie #biesboschinmij

De Biesboschmaand is een initiatief van: Nationaal Park De Biesbosch, Staatsbosbeheer, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), Biesbosch VVV’s Altena Biesbosch, Dordrecht en Oosterhout, Biesbosch Streeknetwerk/Brabant aan de Biesbosch, Dordrecht Marketing en de gemeentes Dordrecht, Werkendam, Woudrichem, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg en Wijk en Aalburg.