Geslaagde natuurmiddag voor mantelzorgers in de Biesbosch

In het kader van de Dordtse Verwenweek voor Mantelzorgers van MEE Drechtsteden vond maandag 9 november de IVN Natuurmiddag plaats in de Biesbosch. Een actieve natuurbelevingstocht voor mantelzorgers onder begeleiding van IVN en een mantelzorgondersteuner van MEE.

Het IVN had een activiteitentocht voorbereid waarin natuurbeleving op een speelse wijze gekoppeld werd aan de zorgtaak van mantelzorgers. Want naast een ontspannende middag, wilde de organisatie mantelzorgers de (helende) werking van de natuur laten ervaren en een perspectief bieden hoe zij de natuur in hun zorgtaak konden betrekken. Het thema van de overkoepelende Verwenweek: ‘Laat je zien’ sloot hier mooi bij aan.

Na het ontvangst in Biesboschcentrum Dordrecht gingen mensen op zoek naar iets in de natuur, wat zij relateerden aan hun mantelzorgtaak.

Vervolgens ondergingen de deelnemers verschillende natuurbelevingsactiviteiten zoals een boomkronenwandeling met een spiegeltje onder de neus en een zoektocht naar mooie plus-plus relaties in de natuur zoals paddenstoelen in het bos.

Met natuurlijke materialen creëerden de mantelzorgers vervolgens een gezamenlijk kunstwerk met een speciale geur, kleur of structuur. Eén groepje had een kunstwerk gemaakt van bladeren, met daartussen een klein onopvallend bloempje. ‘Het is net het zien van deze mooie kleinigheid, die kleur geeft aan de dag.’ Chantal Kruithof van MEE vult aan en vertelt dat de mensen die hun taak als mantelzorger goed kunnen volhouden vaak mensen zijn, die na een lange zware dag toch het positieve uit de dag kunnen filteren. Wie echt de natuur intrekt en zich laat leiden door geuren, kleuren, geluiden of vormen is mét de natuur; iets dat wel duidelijk wordt deze middag. Doordat de deelnemers tijdens deze natuurmiddag zelf met de natuur moeten werken worden alle zintuigen gestimuleerd. Contact maken met de natuur en de natuur in jezelf, helpt om je eigen zorgtaak te kunnen verlichten.

Deze natuurmiddag is de tweede activiteit die IVN Brabant voor mantelzorgers in de Biesbosch heeft georganiseerd. Afgelopen zomer was de natuurdag voor mantelzorgers in Drimmelen tevens een groot succes. Het IVN probeert nu op meerdere moneyslots locaties in de Biesbosch, dit initiatief uit te breiden. Deze middag bewijst opnieuw dat natuur en gezondheid hand in hand gaan!

Het IVN is een organisatie voor natuureducatie en duurzaamheid en organiseert binnen het thema Natuur en Gezondheid diverse projecten en evenementen in de Biesbosch en andere Nationale Parken en gebieden. Meer informatie over IVN Brabant is te vinden op www.ivn.nl/brabant of mail naar Wim Ruis, w.ruis@ivn.nl