Landschapsbiografie NLDelta Biesbosch-Haringvliet

Op woensdag 27 november 2018 werden vier nieuwe landschapsbiografieën uitgereikt aan de winnaars van de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’: Nationaal Park Hollandse Duinen, De Veluwe, het Waddengebied en Nationaal Park NLDelta Biesbosch-Haringvliet.

Een landschapsbiografie vertelt het verhaal en de geschiedenis van een specifiek gebied en wat daarvan tegenwoordig nog in het landschap is terug te zien. Het is een boeiend, verrassend en rijk geïllustreerd levensverhaal van Nederlands mooiste natuurgebieden. Wie het verleden van een gebied begrijpt, kan ook werken aan de toekomst ervan. De Landschapsbiografie van NLDelta is geschreven door Lisa Timmerman onder redactie van Hans Bleumink, Theo Spek en Jan Neefjes van Bureau Overland en Kenniscentrum Landschap.

Natuur, cultuurhistorie en landschap

De vertegenwoordigers van de vier bovengenoemde gebieden kregen deze landschapsbiografie als onderdeel van hun prijs als winnaar van de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ in 2016. De verkiezing was onderdeel van het landelijke programma ‘Naar Nationale Parken Nieuwe Stijl’. Dit programma wil de nationale parken in Nederland (inter-)nationaal op de kaart zetten en de aantrekkelijkheid verhogen door de samenhang tussen natuur, cultuurhistorie en landschap te versterken. De landschapsbiografieën dragen daaraan bij doordat zij het menselijke en historische aspect van de Nederlandse natuurgebieden laten zien.

De overhandiging gebeurde door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer als  een onderdeel van een middag vullend programma over hoe je de ruimtelijke kwaliteit van de nationale parken een impuls kunt geven. Arjan van der Zee, gebiedsmanager zuidwestelijke delta bij Staatsbosbeheer en lid van het NLDelta kernteam, nam het eerste exemplaar van de NLDelta landschapsbiografie in ontvangst.

Ontwikkeling van NLDelta

De landschapsbiografie is een waardevol document voor de ontwikkeling van het gebied van NLDelta en het uitvoeren van de ambities. Voorbeelden van projecten waarvoor de landschapsbiografie kan worden ingezet zijn: vergroting van het draagvlak en bekendheid van het gebied bij, als basis voor integraal lesmateriaal op scholen, als bron voor toeristische informatie, voor de inrichting van entreepoorten en voor landschappelijke ingrepen.

De landschapsbiografie van NLDelta Biesbosch-Haringvliet kan hier worden bekeken en gedownload via www.nldelta.nl/nieuws/landschapsbiografie-voor-nldelta.