Nieuwe Biesboschgidsen halen hun diploma

Deze week startten 25 nieuwe gidsen als aspirant Biesboschgids in Nationaal Park De Biesbosch. Daarvoor rondden zij afgelopen zaterdag de Basiscursus Biesboschgids af met het behalen van een diploma.

Vanuit de bezoekerscentra en door ondernemers in de Biesbosch worden het hele jaar begeleide rondvaarten, wandel-, kano-, en vaarexcursies en schoolprogramma’s georganiseerd. Voor het begeleiden ervan zet Nationaal Park De Biesbosch vrijwillige gidsen in. Voordat gidsen zelfstandig met een groep op pad gaat, volgen ze de Basiscursus Biesboschgids, die een half jaar duurt. Hierin komen alle facetten van de Biesbosch aan de orde. Ook leren ze hoe ze verschillende groepen bezoekers zoals kinderen, volwassenen of mensen met een beperking de Biesbosch kunnen laten beleven. Naast theorie wordt natuurlijk heel veel kennis opgedaan in de Biesbosch zelf.

Afgelopen zaterdag kregen 25 cursisten hun Biesboschgidsendiploma. Dit gebeurde met een feestelijke bijeenkomst in de Amaliahoeve in het hart van Nationaal Park De Biesbosch.
Aansluitend op het afronden van de basiscursus doorlopen de gidsen de komende periode een stage onder begeleiding van een mentor, een ervaren Biesboschgids. Tijdens de stage zullen de nieuwe gidsen zich meer verdiepen in specifieke onderwerpen waaronder  cultuurhistorie, flora en fauna. Daarnaast doen zij ervaring op met het begeleiden van de verschillende soorten excursies en programma’s.

Alle gidsen van Nationaal Park De Biesbosch zijn vrijwilligers. Hun interesse voor het gebied en de natuur en het enthousiasme om dit aan andere mensen te laten beleven is hun belangrijkste drijfveer. Kersverse Biesboschgids Tine van Rossum: “Wat ik heb geleerd is dat je je als gids niet echt kunt voorbereiden omdat groepen zo verschillend zijn. Het is de kunst om te ontdekken waar hun interesse ligt en daar over te vertellen. Geen standaardriedeltje afratelen dus.”

Het aantal bezoekers en deelnemers aan excursies in de Biesbosch neemt ieder jaar toe. Er is dus ook steeds weer behoefte aan nieuwe en extra gidsen. Nationaal Park De Biesbosch organiseert dan ook in 2019 een volgende Basiscursus Biesboschgids. Geïnteresseerden kunnen de website www.np-debiesbosch.nl in de gaten houden.

Wim Ruis van IVN en coördinator Educatie voor Nationaal Park De Biesbosch: “We zoeken enthousiaste, gastvrije mensen met belangstelling voor de natuur, die goed met groepen kunnen omgaan en het leuk vinden hun kennis te delen. Als Biesboschgids ga je op stap met onze gasten en ben je het visitekaartje van het Nationaal Park.”