Nieuwe parkwachtboot voor Nationaal Park De Biesbosch

Dordrecht, 16 februari 2016

Vanmorgen werd in de haven van Biesboschcentrum Dordrecht de nieuwe parkwachtboot in gebruik genomen. De boot werd officieel gedoopt en een behouden vaart toegewenst. Na de plechtigheid begon de boot direct met zijn dienst als vervoerder voor de parkwachters van Nationaal Park De Biesbosch. 

Elk jaar zoeken duizenden recreanten hun vertier in de Biesbosch. Om iedereen optimaal te laten genieten én om de natuur te beschermen zijn de parkwachters, boa’s en boswachters dag en nacht actief in het gebied. Aan de Hollandse kant van de Biesbosch gebeurde dit ruim 12 jaar met parkwachtboot de Moek, voor veel recreanten een bekende ‘verschijning’ op het water. De Moek, vernoemd naar de eerste bewoner van het BeverBos, was verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van toezicht en handhaving van vandaag de dag.

De nieuwe parkwachtboot met een lengte van bijna 6 meter, een gewicht van nog geen 700 kilo en 100 PK in de motor, is sneller, wendbaarder en beter inzetbaar in ondiep water dan zijn voorganger. Hij is van hetzelfde type als de boten die Staatsbosbeheer al enkele jaren gebruikt voor toezicht. De samenwerkende toezichts- en handhavingsdiensten hebben nu gezamenlijk drie dezelfde boten inzetbaar in de Biesbosch.

Niek van Bedaf, hoofd beheer van het Parkschap: “Wij zijn zeer trots op deze nieuwe boot waarmee wij een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van de recreanten en de gastvrijheid voor onze bezoekers.”

Zoals de traditie voorschrijft werd de boot gedoopt door een vrouw, Ilse Bogerd, die als medewerker verhuur bij Biesboschcentrum Dordrecht regelmatig met de parkwachters samenwerkt. Om het ‘goede voorbeeld’ te geven werd de fles champagne niet in scherven tegen de boeg kapot geslagen, maar werd de boot door Ilse azartnye-igry besprenkeld met de bruisende inhoud. “Wij willen immers geen scherven in het water van de Biesbosch”, aldus Niek van Bedaf.

De parkwachtboot draagt de naam ‘Castor’, de Latijnse naam voor bever. De bever, sinds 1998 weer vaste bewoner van de Biesbosch, is het icoon van het nationaal park waar de boot de komende jaren zal rondvaren.