Beleef en Geef De Biesboschfonds

In 2013 werd door drie Biesbosch-ondernemers het Beleef en Geef Biesbosch Fonds opgericht. Met vrijwillige bijdragen van gasten zamelen ze geld in om recreatieve voorzieningen in De Biesbosch in stand te houden. Inmiddels zijn meer dan 30 recreatieve bedrijven in De Biesbosch aangesloten.

Geef voor een beleefbare Biesbosch!

De middelen die Staatsbosbeheer en het Parkschap NP De Biesbosch ontvangen, zijn niet genoeg om de recreatieve voorzieningen voor de bezoekers goed te onderhouden. Ondernemers rondom de Biesbosch hebben daarom de handen ineen geslagen en het Beleef en Geef de Biesbosch fonds opgericht. Een fonds dat rechtstreeks ten goede komt aan projecten die voor gasten van het Nationaal Park van belang zijn. Bezoekers die de prachtige natuur van de Biesbosch beleefd hebben, wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd voor het fonds. Deelnemers bepalen zelf voor welk project ze geld inzamelen en op welke manier ze dat doen.

Voorbeelden

In 2017 werden in de Biesbosch 6 bankjes geplaatst langs populaire wandelpaden en werden de strandjes van de Aakvlaai grondig schoongemaakt. In de jaren daarvoor zijn onder meer 3 kanoroutes bewegwijzerd en kreeg ‘Samen de Natuur in’, een natuurclub voor mensen met een verstandelijke beperking, een gift uit het fonds.

Initiatiefnemers

De drie initiatiefnemers van het fonds zijn Biesbosch-gastheren Stayokay Dordrecht, Natuurpoort Vissershang (Hank) en Van den Diepstraten Botenverhuur (Drimmelen). Ze namen in 2012 op uitnodiging van Parkschap deel aan een internationale excursie naar het Lake District, waar ze al een aantal jaren met eenzelfde ‘visitor payback scheme’ werken. Het fonds kwam tot stand mede dankzij Europese subsidie uit het het project STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks).