Toekomstvisie

De Biesbosch in 2021, hoe ziet dat eruit? Hopelijk genieten tegen die tijd nóg meer mensen dagelijks van dit gebied. De ultieme Biesbosch belevenis, daar streven we naar.

De Biesbosch in 2021

Hoe ziet De Biesbosch er idealiter uit in 2021, exact 600 jaar na de Sint Elizabethsvloed waardoor De Biesbosch is ontstaan? Samen met Staatsbosbeheer Biesbosch heeft het Parkschap een toekomstvisie geformuleerd. Ons streven? Een uniek en dynamisch, mysterieus, avontuurlijk en ruig zoetwatergetijdengebied dat ruimte biedt aan bewoners, bezoekers en ondernemers voor uiteenlopende activiteiten. Een stuk ‘topnatuur’ dat uitnodigt om te ontdekken. De ultieme Biesbosch belevenis!

Bovenstaande ambities en concrete plannen zijn vastgelegd in de Toekomstvisie Biesbosch 2021-korte versie. Samen met Staatsbosbeheer en diverse ondernemers (Biesbosch Gastheren) werkt het Parkschap aan de ontwikkeling hiervan. Sleutelbegrippen hierbij zijn duurzaamheid en balans tussen mens en natuur.

In 2021:

1. maakt De Biesbosch deel uit van de top 3 van nationale parken en landschappen;

2. is De Biesbosch hét toonaangevende voorbeeld van duurzame recreatie en toerisme;

3. zijn inwoners, ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties trotse ambassadeurs van De Biesbosch: ze vertegenwoordigen de kwaliteiten van het gebied;

4. functioneert de organisatie professioneel en beschikt over voldoende middelen om de ambities te realiseren.

Doelstellingen en acties

Deze ambities zijn vertaald naar doelstellingen en acties. De kern hiervan: bescherming van topnatuur, gecombineerd met verantwoord gebruik van het gebied en de balans tussen natuur en mens als uitgangspunt. Daarbij is duurzaamheid leidend in de realisering van faciliteiten voor bezoekers en gebruikers, zoals verblijfsaccommodaties, vervoersmogelijkheden, recreatieve voorzieningen en activiteiten en (infrastructurele) voorzieningen. Kortom, we willen De Biesbosch beschermen én beleven!