Veelgestelde vragen

Wij proberen deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Staat uw vraag er niet bij? Wij willen u dan vragen dit kenbaar te maken door een e-mail te sturen naar marketing.biesbosch@dordrecht.nl

Wanneer is het Nationaal Park geopend?

Nationaal Park De Biesbosch is niet omheind en dus vrij toegankelijk. De Biesbosch is een beschermd Natura 2000 gebied en rust is uiteraard een belangrijke factor.

Waar kan ik terecht voor informatievoorzieningen?

Nationaal Park De Biesbosch heeft drie bezoekerscentra, hier kun je terecht voor informatie.

Waar kan ik wandelen?

Op deze pagina worden verschillende routes aangegeven. Daarnaast kun je bij de bezoekerscentra terecht voor informatie over de wandelingen.

Zijn honden welkom?

In het overgrote gedeelte van de Biesbosch zijn honden welkom. Op sommige plekken los, maar meestal aangelijnd. In bepaalde delen van het park zijn de honden niet toegestaan: speciale borden geven dit aan. Deze maatregelen zijn nodig om de natuur te beschermen en de rust van vogels, andere dieren én bezoekers te bewaken. Bekijk hier de kaart ‘Wandelen met de hond’ van de Hollandse Biesbosch. Ook is er een hondenuitlaatkaart van het hele Eiland van Dordrecht, waar het hondenbeleid van de Nieuwe Dordste Biesbosch wordt aangegeven. De Louisa- en Cannemanspolder in Dordrecht is een losloopgebied. 
Bij de bezoekerscentra kun je terecht voor meer informatie over wandelen met de hond. Of vraag het een boswachter van Staatsbosbeheer!

Waar kan ik fietsen?

Bij de bezoekerscentra en de gastheren van de Biesbosch is het kaartje Waar naartoe in de Biesbosch verkrijgbaar. Hiermee stippel je zelf een route uit langs de fietsknooppunten en de interessante bezienswaardigheden en horeca die je op de routes tegenkomt.

Waar zijn de beste vogelspotplekken?

Op de ‘25-belevenissen kaart worden vijf plekken aangegeven met vogelkijkpunten. Let op, sommige zijn alleen per boot te bereiken. Ook is er is een kaart waarop hotspot plekken van de zee- en visarend te vinden zijn.

Waar vind ik bevers?

Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch. Met de schemering worden de bevers actief en dit is dus het beste moment om ze te spotten. Vanuit vier verschillende locaties vertrekken er bevertochten.
Biesboschcentrum Dordrecht
Biesboschcentrum Drimmelen
MuseumEiland Werkendam
Vissershang in Hank
Ook is er is een kaart waarop hotspotpunten van de bever te vinden zijn.

Waar kan ik terecht voor groepsreserveringen?

Voor groepsreserveringen in de Brabantse Biesbosch kun je terecht bij Staatsbosbeheer en de Hollandse Biesbosch bij de afdeling ‘groepsreserveringen‘.

Mag ik zelf groepsactiviteiten organiseren?

Aanmelden bij biesbosch@staatsbosbeheer.nl (Brabantse Biesbosch) of r.regelink@dordrecht.nl (Hollandse Biesbosch).

Waar mag ik picknicken?

Op diverse plekken langs de wandelroutes staan picknicktafels waar je tijdens je tocht even kan genieten van je broodje of kop koffie. Picknicken op een kleed op een recreatieveld is uiteraard ook mogelijk. Ruim wel altijd je rommel op!

Is barbecueën toegestaan?

Barbecues moeten tenminste 40 cm boven de grond staan en dit is alleen mogelijk bij picknickbankjes of recreatievelden.

Ik ben een omgevallen boom tegengekomen die het pad/de kreek verspert. Wat nu?

Omgevallen bomen laten we zoveel mogelijk liggen, omdat dit bij de natuur hoort. Wanneer de boom hinderlijk is, zal deze alsnog worden weggezaagd. Graag melden bij biesbosch@staatsbosbeheer.nl

Waar mag ik vissen?

Een actuele kaart met locaties waar gevist mag worden vind je hier. Voor meer informatie over vissen in de Biesbosch klik hier.

Waar zijn de paalkampeerplaatsen?

Hou je van avontuur? Zet dan op één van de twee paalkampeerveldjes in de Biesbosch je tentje op! Dit kan bij de Bevert en op de Paardenkop. Deze veldjes zijn alleen per kano of roeiboot bereikbaar: zo ben je echt even afgezonderd van de bewoonde wereld. Hier kunnen maximaal vijf tenten staan, reserveren is niet mogelijk. Een andere optie is een prachtige wandeling naar de schrankkeet in de Oostwaard: hier overnacht je helemaal gratis. Tenten zijn hier niet toegestaan. Er zijn verder geen voorzieningen dus neem een goedgevulde rugtas en slaapzak mee. Kamperen mag alleen op aangegeven plekken: wild kamperen is verboden.

Mag ik filmen met een drone?

Het vliegen met drones boven het rechtsgebied van Nationaal Park De Biesbosch is niet toegestaan. Drones kunnen in water- en vogelrijke gebieden verstoring veroorzaken. Vooral watervogels zoals steltlopers en eenden reageren alert als groep op apparaten die ze niet kennen. Dit geldt ook voor modelvliegtuigen, luchtballonnen en andere ‘vaartuigen’ in het luchtruim. Bij uitzondering, bijvoorbeeld voor het maken van documentaires, natuurfilms of educatiemateriaal, kunnen deze luchtruim-activiteiten worden toegestaan. Dit kan alleen in overleg met Staatsbosbeheer en/of Parkschap. Er wordt dan altijd in afstemming met de boswachters gekeken waar vluchtactiviteit plaats kan vinden zonder dat broedende of rustende vogels daar hinder van ondervinden. Het verbod op drones en andere modelsportactiviteiten staat beschreven in artikel 32 van onderstaande Biesboschverordening.

Is het Nationaal Park bereikbaar met het openbaar vervoer?

Biesboschcentrum Dordrecht:
Biesboschcentrum Dordrecht is te bereiken met het openbaar vervoer. Kijk voor actuele informatie en reistijden op www.9292ov.nl of neem contact op met OV Reisinformatie 0900 – 9292 (€ 0,90 per minuut). Qbuzz lijn 4 rijdt het gehele jaar van bushalte Centraal Station Dordrecht door naar de Baanhoekweg – halte Grevelingenweg. Vanaf deze halte kan gebruik gemaakt worden van de deelfietsen van Nextbike (zie hieronder bij ‘Deelfietsen’).
Alleen in de periode van begin april tot eind oktober rijdt de bus in de weekenden en in de zomervakantie elke dag van 09.00 tot 18.00 uur door naar Biesboschcentrum Dordrecht.
Biesbosch MuseumEiland
Het Museum Eiland in Werkendam is niet te bereiken met het openbaar vervoer.
Biesboschcentrum Drimmelen
Biesboschcentrum Drimmelen is bereikbaar middels een buurtbus. Deze reis is te plannen via www.9292ov.nl.

Waar kan ik overnachten in de Biesbosch?

Klik hier voor informatie over overnachtingsvoorzieningen in de Biesbosch. Kamperen mag alleen op aangegeven plekken: wild kamperen is verboden.

Er ligt een dood beest te stinken. Kunnen jullie dat weghalen?

Dit hoort bij de kringloop van de natuur en deze zullen niet verwijderd worden.