Schoolgidsencursus gaat van start

Nationaal Park De Biesbosch organiseert Biesbosch schoolgidsencursus

Nationaal Park De Biesbosch is op zoek naar nieuwe vrijwillige schoolgidsen voor het begeleiden van schoolprogramma’s in de Biesbosch. Heb je interesse in de natuur? Vind je het leuk om met groepen kinderen op pad te gaan? Ben je overdag beschikbaar? Heb je een goede conditie en ben je niet bang voor regen of modder? Dan is Biesboschschoolgids worden wellicht iets voor jou.

Nationaal Park De Biesbosch is een uniek zoetwatergetijdengebied dat veel mogelijkheden biedt voor natuurbeleving. De Biesbosch kent een grote verscheidenheid aan bijzondere flora en fauna, waarvan de bever en de zeearend de bekendste zijn. Vanuit de bezoekerscentra worden het hele jaar gids-begeleide schoolexcursies georganiseerd.

Vanaf 5 april 2016 organiseert Nationaal Park De Biesbosch een speciale schoolgidsencursus, waarmee vrijwilligers worden opgeleid tot zelfstandig schoolgids. Tijdens deze cursus, verspreid over 6 bijeenkomsten, leer je het verhaal van de Biesbosch aan kinderen over te brengen en hun natuurbeleving te stimuleren. De nadruk ligt op beleving en niet op kennisoverdracht. De kosten voor deelname aan de cursus bedragen €.60,00 per persoon.
Als je de schoolgidsencursus met goed gevolg hebt afgelegd, dan volgt een stagetraject. Je krijgt een mentor, een ervaren schoolgids, toegewezen die je verder begeleidt tot zelfstandig schoolgids.

Wie zoeken we?
We zoeken schoolgidsen voor twee locaties in het Nationaal Park: Biesboschcentrum Dordrecht en Biesbosch Museum Eiland in Werkendam.
De schoolprogramma’s richten zich voornamelijk op het basisonderwijs, waarbij de nadruk ligt op de beleving van de natuur en de Biesbosch. We zoeken enthousiaste mensen met belangstelling voor de natuur, die goed met kinderen kunnen omgaan, het leuk vinden hun enthousiasme te delen en de kinderen een unieke ervaring in de Biesboschnatuur willen laten beleven. Ook als je al natuurgids bent en je als schoolgids wilt gaan inzetten, ben je welkom om te reageren.

De excursies vinden op doordeweekse dagen plaats. Beschikbaarheid overdag is dan ook een vereiste. Ook voor het succesvol doorlopen van de stage is het noodzakelijk op diverse dagen met verschillende programma’s te kunnen meelopen. Verder dien je te beschikken over eigen vervoer.

Wat bieden we?
We bieden een opleiding tot Biesboschschoolgids, een stage en een bijzondere werkomgeving. Als gids ben je vrijwilliger en krijg je een onkostenvergoeding.

Interesse?
Heb je interesse, dan kun je je per mail direct aanmelden voor de cursus. Vermeld in je mail je persoonlijke gegevens, je leeftijd en je motivatie. Ook willen we graag iets weten over je kennis van de natuur en de Biesbosch, je eventuele ervaring met kinderen en je beschikbaarheid.

Wil je gids worden in Dordrecht, stuur je mail dan aan Martine de Koning, educatie.biesbosch@dordrecht.nl

Gids je liever in Werkendam, mail dan naar Angela Knook, a.knook@staatsbosbeheer.nl

Bij grote belangstelling wordt een selectie gemaakt. Na ontvangst van je e-mail bepalen we of je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarin krijg je uitgebreidere informatie startgames over het gidswerk en maken we nader kennis met elkaar. Op basis van dit gesprek besluiten we of je aan de cursus deel kunt nemen.

Voor meer informatie over de schoolprogramma’s in Nationaal Park De Biesbosch kun je kijken op https://np-debiesbosch.nl/voorlichting-educatie/schoolprogrammas-2/ . Voor Dordrecht bestaat al een uitgebreid educatief programma. Voor Werkendam is dit in ontwikkeling.