Schoolprogramma’s Biesbosch MuseumEiland Werkendam

Het museum wil kinderen activeren en motiveren om aan de slag te gaan met de natuurkundige, geografische en historische aspecten van de Biesbosch. Dat kan tijdens een bezoek aan het museum met een leuke, leerzame speurtocht. Daarbij inbegrepen is ook de Biesbosch Beleving. Deze maquette van 30 x 30 meter legt uit hoe de smeltwaterrivier Rijn en de regenwater rivier Maas in de Biesbosch Delta samen komen. Van april tot en met oktober is het zelfs enkele malen per dag echt eb en vloed in de Biesbosch en kun je er met blote voeten of laarzen zelf het water in de Biesbosch helpen beheren.

Het programma is uit te breiden met een rondvaart en/of een spannende wandeling op de Pannekoek. De Pannekoek is een originele Biesboschgriend met onverharde paden, waar kinderen kennis maken met de griendcultuur.

Schoolprogramma

Beverpad op de Pannekoek (groep 3, 4, 5)

Voor de start van het Beverpad is het leuk om eerst met een speurtocht de tentoonstelling in het Biesbosch Museum te bekijken. Daar leren kinderen alles over de Biesbosch. Er is ook al een opgezette bever te zien. Kinderen mogen voorzichtig voelen aan een bevervacht. Daarna gaat de groep naar buiten en krijgen de leerlingen allerlei opdrachten over bevers (vanaf groep 4).

Periode        : gehele jaar mogelijk van maandag t/m vrijdag
Groep           : maximaal 30 leerlingen verdeeld over max. 10 groepjes
Begeleiding : 1 begeleider per groepje
Tijd               : 9.30-12.00 uur
Kosten          : € 4,50 per kind voor museum en speurtocht. Hiervoor wordt digitaal de speurtocht toegestuurd, om zelf te printen. Toegang tot de Biesbosch Beleving is bij de entreeprijs tot het museum inbegrepen.
Meld je hier aan

Grienduilen (groep 5, 6)

We hebben het dagboek van ene ‘Aaike’ gevonden in De Biesbosch, het moet zeker 60 jaar oud zijn. Aaike beschrijft zijn ervaringen in De Biesbosch, waar hij als jongen van 12 jaar oud mee naartoe moest van zijn vader, een griendwerker. Hij hakte wilgentenen, vies en zwaar werk. Aaike moest mee om te helpen, maar wat moest hij allemaal doen? En hoe voelde hij zich? Aan de hand van het dagboek volgen we in Aaike’s voetsporen. Met de boot De Biesbosch in en dan een woeste griend verkennen!

Periode        : gehele jaar
Groep           : maximaal 35 personen inclusief begeleiding
Begeleiding : gidsen, met ouders en leerkrachten ter ondersteuning
Tijd               : ruim 5 uur
Kosten          : vermeld bij het aanmeldformulier dat u een prijsopgaaf wilt.
Meld je hier aan

Een Biesbosch MuseumEiland-schoolprogramma bestaat uit:

  • Een audiovisuele presentatie (speciale kinderversie) van 20 minuten ter introductie.
  • Een bezoek aan het museum. De kinderen worden aan de hand van een speurtocht door het museum geleid. Duur ca. 1,5 uur.

Kosten          : € 2,50 per kind voor museum en speurtocht. Het speurtochtboekje wordt digitaal toegestuurd, zodat het zelf geprint kan worden.
Toegang tot de Biesbosch Beleving is bij de entreeprijs tot het museum inbegrepen.
Meld je hier aan

Optioneel kan het programma worden uitgebreid met:

  • Een rondvaart met de fluisterboot. Duur 1 – 1,5 uur.

Kosten          : € 5,00 per kind voor museum, vaartocht en speurtocht. Het speurtochtboekje wordt digitaal toegestuurd, zodat het zelf geprint kan worden.
Toegang tot de Biesbosch Beleving is bij de entreeprijs tot het museum inbegrepen.
Meld je hier aan

  • Een wandeling op De Pannekoek. De route leidt over een griend waar net als in vroegere tijden het hout nog gehakt en het riet nog gesneden wordt. Op een opdrachtenvel kunnen kinderen aangeven wat ze onderweg aan flora en fauna zien. Duur 1 – 1,5 uur.

Kosten          : € 2,50 per kind voor museum en wandeling. Hiervoor wordt digitaal een speurtochtboekje toegestuurd, zodat het zelf geprint kan worden.
Meld je hier aan

Zelfstandige programma’s in schoolverband

Dierenvriendjespad op de Pannekoek (groep 1, 2, 3)

Bij het dierenvriendjespad krijgen kinderen in groepjes een rugzak mee met leuke educatieve opdrachten die ze op buitenmuseum De Pannekoek uit gaan voeren. Dieren stellen de vragen over de natuur. ‘Ik kan heel goed onder water kijken’, zegt bever. “Er is van alles te zien. Wat zie jij?” Spelenderwijs komen kinderen met diverse natuurthema’s in aanraking.

Periode         : gehele jaar mogelijk
Groep            : maximaal 30 leerlingen (max. 6 leerlingen per rugzakje)
Begeleiding  : 1 begeleider per groepje
Tijd                : ongeveer 1.5 tot 2 uur
Kosten           : €5,- per Dierenvriendjes rugzakje. Mogelijk in combinatie met toegang tot het museum inclusief speurtocht. Meerprijs museumbezoek € 2,50 per kind.
Meld je hier aan

Biesbosch Museumvaartocht (alle leeftijden)

Kennismaken met verleden en heden van De Biesbosch? Een bezoek aan het museum met speurtocht en een uur en een kwartier varen met fluisterboot ‘Whisper’ of ‘Silence’ geeft een goed beeld van het gebied. Er zijn bij dit programma geen gidsen aanwezig. In plaats daarvan geeft de schipper uitleg. Je vaart onder meer door de sloot Beneden Petrus, één van de smalste kreekjes in de Biesbosch.

Periode         : gehele jaar mogelijk van dinsdag t/m vrijdag in de ochtend
Groep            : maximaal 45 personen inclusief begeleiders
Begeleiding  : minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen
Tijd                : datum en tijd reserveren
Kosten           : € 5,00 per deelnemer. Toegang tot de Biesbosch Beleving is bij de entreeprijs tot het museum inbegrepen. Hiervoor wordt digitaal een speurtochtboekje toegestuurd, om zelf te printen.
Meld je hier aan