Staatssecretaris Van Dam bezoekt NLDelta Biesbosch-Haringvliet

27 oktober 2016

 Bliksembezoek staatssecretaris Van Dam aan NLDelta Biesbosch-Haringvliet 

Donderdagavond 27 oktober 2016 heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een bliksembezoek gebracht aan NLDelta Biesbosch-Haringvliet. In het hart van de Biesbosch ervaarde Van Dam de stilte en donkerte van de oer-Hollandse deltanatuur. De staatssecretaris bezocht donderdag in een marathonsessie alle dertien genomineerde natuurgebieden die meedoen met de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland.

Vanuit NLDelta Biesbosch-Haringvliet was een select gezelschap aanwezig, waaronder Dick Verheijen, directeur van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, Arjan van der Zee, gebiedsmanager bij Staatsbosbeheer en Marius Brants, voorzitter van het Droomfondsproject Haringvliet. Vol trots overhandigden de drie heren een collage aan de staatssecretaris om te laten zien hoe succesvol de publiekscampagne omarmd is in de regio en de media, met als hoogtepunt de zwemestafette van de Biesbosch naar de vestingstad Hellevoetsluis aan het Haringvliet.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam: “NLDelta Biesbosch-Haringvliet heeft een ambitieus bidbook neergelegd. Heel veel partijen hebben de handen ineen geslagen om dit schitterende gebied op de kaart te zetten. Het is ongelooflijk mooi om te zien hoeveel energie deze wedstrijd heeft losgemaakt. En terecht, want NLDelta Biesbosch-Haringvliet is een prachtig voorbeeld van nieuwe natuurontwikkeling in een rijk cultuurlandschap.”

Steun NLDelta Biesbosch-Haringvliet en stem!

Steeds meer mensen geven via social media aan te stemmen op NLDelta Biesbosch-Haringvliet. De kandidatuur van NLDelta Biesbosch-Haringvliet wordt breed gedragen. Landelijke natuurorganisaties, lokale en regionale overheden, belangengroepen en het bedrijfsleven steunen de inzending. Stemmen kan nog tot 31 oktober 12.00 uur. Nog dezelfde avond worden de winnaars bekend gemaakt bij De Wereld Draait Door op NPO 1 tussen 19.00 en 20.00 uur. Stemmen kan via www.biesboschharingvliet.nl of sms Natuur [spatie] 1 naar 1008.

NLDelta Biesbosch-Haringvliet: één met het water

Er is maar één plek in ons land waar je de dynamiek van de rivier en de zee zo intens ervaart. In dit unieke natuurgebied leven mensen en dier samen met het water. Aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa. Hier bouwt de mens al eeuwen aan zijn relatie met het water. Met opgestroopte mouwen hebben we dijken en kastelen gebouwd, molens laten draaien en bagger uitgegraven, maar geven we nu het water en de natuur weer meer de ruimte. Hier beleef je ‘het verhaal van Nederland’ met al zijn facetten op een manier die voor Europa ongekend is. Van de sluizen in het Haringvliet tot de Zuiderwaterlinie en Slot Loevestein. Van Tiengemeten en de Biesbosch tot aan de molens van Kinderdijk. De natuur is er weids en ruig. Oer-Hollandse deltanatuur, voortdurend in beweging. Waar de bever, zeearend en steur hun plek vinden. Iedereen die hier komt voelt het meteen. En of je nu met de stroom meegaat of er juist tegenin. Hier ben je altijd één met het water.

***

Link naar het bidbook: https://issuu.com/biesbosch/docs/bidbook_lr-def_01_72f133759b60df
Link naar het filmpje van de zwemestafette: https://www.youtube.com/watch?v=vH-p3EKPZSM

Op de bovenstaande foto: v.l.n.r. Yves de Boer, burgemeester Werkendam, Marius Brants, voorzitter Droomfondsproject Haringvliet, Arjan van der Zee, gebiedsmanager Staatsbosbeheer, Dick Verheijen, directeur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken en Gerbrand Schutten, directeur Waterbus.