Van een kort ommetje over verharde paden tot lange struintochten door drassig wetland. En van een tocht langs de oevers van rijk begroeide kreken tot een trek door polders vol weidevogels of over smalle dijkjes met onverharde laarzenpaden. Hoe dan ook: wandelen door De Biesbosch is een belevenis! Draag stevige schoenen voor een tocht over onverharde paden en een lange broek ter bescherming tegen teken en andere ‘kriebelaars’. Vergeet vooral je verrekijker en camera niet mee te nemen: in de Biesbosch valt namelijk altijd iets moois te spotten. Hieronder lees je meer over de prachtige wandelroutes die De Biesbosch rijk is. Waar wacht je nog op? De paden op, de lanen in!
Wandelen met honden
In het overgrote gedeelte van De Biesbosch zijn honden hartelijk welkom. Op sommige plekken los, maar meestal aangelijnd. In bepaalde delen van het park zijn de trouwe viervoeters niet toegestaan: speciale borden geven dit aan. Deze maatregelen zijn nodig om de natuur te beschermen en de rust van vogels, andere dieren én bezoekers te bewaken. Bij de bezoekerscentra hoor je waar je wel en niet met je hond kunt wandelen. Of vraag het een boswachter van Staatsbosbeheer!
Picknicken
Op diverse plekken langs de wandelroutes staan picknicktafels waar je tijdens je tocht even kan genieten van je broodje of kop koffie. Picknicken op een kleed in de vrije natuur is uiteraard ook mogelijk. Waar in De Biesbosch je ook van je picknick geniet, ruim altijd je rommel op! Samen houden we de natuur schoon en vormen we geen onnodig gevaar voor de dieren. Barbecueën in De Biesbosch mag, maar alleen op speciaal daarvoor bestemde plaatsen. De barbecue moet wel minstens 50 cm boven de grond staan.
Wandelroutes
De Biesbosch wandelroutes variëren in lengte van 1.5 tot meer dan 20 km. Voor ieder wat wils dus! Uitgebreide routebeschrijvingen en aanvullende informatie over routes zijn verkrijgbaar bij de bezoekerscentra. Een aantal routes zijn alleen per bootje bereikbaar. Houd er verder rekening mee dat De Biesbosch een ruig natuurgebied is waar je soms voor onverwachtse situaties komt te staan: een droogliggende kreek of een ondergelopen wandelpad. Daar kunnen we je van te voren natuurlijk niet over informeren en juist dat aspect maakt een bezoek aan De Biesbosch zo avontuurlijk! Kijk op ‘de kaart’ voor mooie uitzichtpunten en -torens om nog meer van het gebied te ontdekken.
De Worp (4.5 km)
Startpunt: Biesboschweg 4, Drimmelen
Deze wandeling start bij Biesboschcentrum Drimmelen, hier is ook een routebeschrijving te verkrijgen. Door het dorp Drimmelen loop je via de Breede vaart naar de moerassige broekbossen van natuurgebied ‘de Worp’.
De wandeling is uit te breiden tot een wandeling van ongeveer 12 km.
Wandelkaarten Drimmelen en Terheijden
Bekijk hier de ‘Wandelkaart van Drimmelen’ en de ‘Wandelkaart van Terheijden’ met o.a. wandelroutes, parkeervoorzieningen, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden in de omgeving.
Jantjesplaat/Jantjespad (3 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Dit laarzenpad loopt dwars door de nieuwste natuur die de Biesbosch te bieden heeft: de Jantjesplaat. Tot 2013 was dit een landbouwpolder, nu is het een uitgestrekt wetland met wilgenvloedbos, nieuwe natuur en verdronken polderland. Het gebied is erg vogelrijk en er zijn volop beversporen te vinden. De wandeling start aan de Deeneplaatweg, nabij de Spieringsluis.
Aakvlaai (2.5 km)
Startpunt: Vissershang 2, Hank of bekijk het startpunt op Google Maps
Vanaf de Oranjepolderweg of vanaf de parkeerplaats van jachthaven Vissershang maak je deze wandeling, over de dijk langs het Aakvlaaigebied.
Oostwaardpad (21 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Deze lange afstandswandeling loopt langs en door akkers van diverse boeren die deze route in samenwerking met Staatsbosbeheer realiseerden. In het gebied staat een Griendwerkershut waar je gratis kan overnachten. Geen luxe als elektriciteit en sanitair, maar wel een avontuur en prachtige natuur!
Hooge hof (7 km)/Deeneplaat (7 km)
Startpunt: Deeneplaatweg, bekijk het startpunt op Google Maps
Polder de Hooge Hof is sinds 2013 ingericht als natuurontwikkelingsgebied. Over een laarzenpad loop je langs ondiepe lagunes, kreken en rietmoeras. Het geeft je een prachtig zicht op de uitgestrekte kreken van het westelijk deel van de Brabantse Biesbosch.
De Deeneplaat is een prachtig gevarieerd natuurgebied. Het westelijk deel bestaat uit ruig wilgenvloedbos. Het oostelijk deel uit grienden die nog steeds worden onderhouden.
Sinds september 2015 verbindt een voetbrug de twee natuurgebieden. Je kunt nu een rondwandeling maken door beide polders van zo’n 15 km. Download hier Folder wandelroute Hoge Hof Deeneplaat.
Griendmuseumpad (5 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Van april t/m oktober is het pad te bereiken met de Zonnepont bij Biesboschcentrum Dordrecht. Dit onverharde wandelpad voert je door oude grienden en langs kleine kreekjes. In dit deel van De Biesbosch is de getijdenwerking het grootst. Er zijn hier volop beversporen te vinden en de wandeling toont je diverse elementen van de rijke cultuurhistorie van De Biesbosch, zoals griendketen, klepduikers en overlaten.
Hollandse Biesbosch (1.5 tot 4 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Door het recreatiegebied de Hollandse Biesbosch lopen diverse wandelroutes door de Helpolder, de Zuilespolder, langs het Moldiep en langs het BeverBos. De routes variëren van 1.5 tot 4 km over verharde en onverharde paden door polderlandschap, bos, grienden en wilgenvloedbos. Alle routes starten bij Biesboschcentrum Dordrecht en herken je aan de gekleurde paaltjes. In het bezoekerscentrum is voor slechts €2,50 een leuk gidsje verkrijgbaar met zeven routes en veel interessante informatie over wat je onderweg tegenkomt.
Bekijk hier de hondenuitlaatkaart voor het hele Eiland van Dordrecht en hier de hondenuitlaatkaart voor het gebied rondom Biesboschcentrum Dordrecht.
Bosgebied afgesloten in Hollandse Biesbosch
In verband met boomsterfte is een deel van het bos in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch vanaf februari 2019 afgesloten voor publiek. Het betreffende bos is afgezet met hekken en borden die je informeren over de reden van afsluiten en het gevaar van betreden.
De groene wandelroute loopt door dit gebied. De route is niet in zijn geheel te wandelen. Voor meer informatie over de afsluiting klik hier.
Off-the-road rolstoel-route (2.5 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Bij Biesboschcentrum Dordrecht is gratis een off-the-road-rolstoel te leen (borg €50). Mensen die moeilijk of niet kunnen lopen beleven De Biesbosch zo toch optimaal. Aan de hand van een routebeschrijving maakt je een tocht over grotendeels onverharde paden. Deze rolstoel is beschikbaar van 1 april t/m 31 oktober.
Natuurpad Nieuwe Merwede (5 km)
Startpunt: Oosthaven, Dordrecht
Dit pad langs de groene rivier de Nieuwe Merwede neemt je mee door grienden en rietgorzen, langs kreken, rivierduinen en wilgenvloedbossen. Het is een laarzenpad, want zeker in de winter staan delen van het pad soms onder water. Het aangrenzende gebied, de zogenaamde Nieuwe Dordtse Biesbosch, wordt de komende jaren ontwikkeld tot nieuw natuur- en recreatiegebied.
Tongplaat (4 km)
Startpunt: Zuidhaven, Dordrecht of bekijk het startpunt op Google Maps
In deze voormalige landbouwpolder ten zuidwesten van het eiland van Dordrecht heeft het getij sinds 2012 weer vrij spel. Via een struinpad loop je naar het uitzichtpunt vanwaar je weids zicht hebt op dit nieuwe natuurgebied. Je ziet er vele soorten vogels – lepelaars en andere steltlopers, ganzen, eenden, kleine vogels en visarenden – die zoeken naar voedsel. Regelmatig laat ook de zeearend zich hier zien!
Pannenkoek/Kleine Noordwaard (4 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Een cultuurhistorisch rondje wandelen via De Pannekoek, gelegen naast het Bieboschmuseum. Deze tocht laat u kennismaken met de griendcultuur en is erg leuk om met kinderen te wandelen, door de vele kronkelige paden. Bekijk hier meer wandelroutes in de Kleine Noordwaard.
Eilandhoppen in De Biesbosch
Hieronder een overzicht van de wandelroutes waarvan het startpunt alleen per boot bereikbaar is.
Toontjesplaat (2.5 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Deze wandelroute is alleen over het water bereikbaar. Dit natuurpad voert je langs oude wilgen en op korte afstand van het pad liggen twee beverburchten.
Benedenste Jannezand (15 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Alleen met eigen boot bereik je het startpunt van deze wandeling. Ervaar, afgesloten van het vasteland, de weidsheid en rust van een gebied midden in het hart van De Biesbosch.
Polder Turfzakken (2.0 km)
Startpunt: Polder Turfzakken
Deze wandelroute is alleen bereikbaar per boot. Een korte wandeling brengt je naar de uitkijktoren. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de Zuiderklip, een moerasgebied met Schotse Hooglanders en veel vogels.
Huiswaardpad (5 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Het Huiswaardpad is alleen bereikbaar per (gehuurde) boot of kano, vanaf Biesboschcentrum Dordrecht. Dit is een gevarieerde wandelroute die je langs de Nieuwe Merwede, door een wetland met wilgenvloedbos en restanten van een populierenbos voert.
Kort Ambacht (4 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Deze wandelroute is alleen bereikbaar per (gehuurde) boot of kano en is vooral voor vogelspotters een must see. Ontdek dit natuurontwikkelingsgebied dat een waar paradijs is voor watervogels. De slechtvalk en zeearend zijn hier ook regelmatig te zien terwijl je struint door hoog riet, grasdijken en door wetland.
Turfzakken/ Zuiderklip (10-15 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Afhankelijk van de route die je kiest loop je 10 of 15 km over de dijk rondom de uitgestrekte polder. De route is alleen bereikbaar per boot. Vanaf de dijk heb je zicht op de Amaliahoeve, een voormalige boerderij en inmiddels rijksmonument. Het is heerlijk struinen door dit weidse wetland waar vele soorten vogels naar voedsel zoeken.
Jongeneele Ruigt (1 km)
Startpunt: Baanhoekweg 53, Dordrecht
Deze korte route is alleen bereikbaar per (gehuurde) boot of kano vanaf Biesboschcentrum Dordrecht. Vanaf de Paardenwei loop je over het natuurontwikkelingsgebied naar het uitzichtpunt.
Doolhof (3 km)
Startpunt: Bekijk het startpunt op Google Maps
Dit gebied ligt in het hart van de Biesbosch en is alleen per boot bereikbaar. De kern wordt gevormd door een zeer natte griend die regelmatig wordt gehakt. Er ligt een wandelpad van ongeveer 4 kilometer lengte.
Wandelroutes Nieuwe Dordtse Biesbosch
Bolbakenroute (2.9 km)
Startpunt: parkeerplaats Oude Veerweg
Wandelroute voorzien van paaltjes met QR-codes. Met de Izi.travel app kun je onderweg de QR-codes inscannen en krijg je 7 filmpjes over de geschiedenis van het gebied te zien: het verhaal van de St. Elisabethsvloed, verdronken dorpen, verdwenen rivieren en bolbakens, maar ook over de werkverschaffing in polder De Biesbosch. Bekijk hier de route.
Haniasluisroute (2.2 km)
Startpunt: parkplaats hoek Oude Veerweg/Zeedijk
Wandelroute voorzien van paaltjes met QR-codes. Met de Izi.travel app kun je onderweg de QR-codes inscannen en krijg je 6 filmpjes over de geschiedenis van het gebied te zien: over het ontstaan in de 11e eeuw, de St. Elisabethsvloed, inpolderingen, waterbeheer, een 16e -eeuwse veerverbinding met Lage Zwaluwe en de Haniasluis uit 1799 die nu een shortcut voor bevers is. Bekijk hier de route.