Winnaar fotowedstrijd #25jaarbiesbosch

Dit jaar bestaat Nationaal Park De Biesbosch 25 jaar. Om dit te vieren zijn er 25 Biesbosch belevenissen verzameld op een kaart. De afgelopen weken is Nationaal Park De Biesbosch via #25jaarbiesbosch op zoek gegaan naar de meest leuke, mooie of gekke foto van jouw Biesboschbelevenis. Uit meer dan 150 inzendingen is Sem als winnaar gekozen. Voor zijn Biesboschbelevening ging hij op zoek naar het stilste plekje van de Biesbosch en die heeft hij gevonden. Sem mag voor één dag de boswachter zijn! Tijdens deze dag gaat hij mee met boswachter Jacques van der Neut en het gebied in om o.a. beverburchten te tellen en vogels te fotograferen.

Op de kaart zie je de plekken waar je alle belevenissen kunt ervaren, kijk hieronder voor meer informatie over de belevenissen. Heb je de kaart nog niet? Download deze dan hier!

25 belevenissen in Nationaal Park De Biesbosch

1.Kamperen op een eiland
Zet je tentje op en geniet van de kudde Schotse Hooglanders die aan het grazen is of kijk of je een bever kunt spotten die voorbij zwemt in de schemering! Dit kan bij De Biesboschhoeve, een camping midden in de Biesbosch. Deze kleinschalige camping is alleen bereikbaar per boot of per kano. Vergeet je tent niet mee te nemen!

2.Op pad met een fietstas vol lekkers
Om in de Biesbosch te komen, kun je gebruik maken van Riveer. De pont vaart vanuit Gorinchem en Hardinxveld naar Werkendam. De fiets mag gratis mee aan boord en vanuit de steiger Werkendam fiets je zo de Noordwaard in, een mekka voor tienduizenden watervogels. De picknickarrangementen van Riveer maken je fietstocht nog leuker! Beschikbaar van mei t/m september.

3.Rondje met het pontje 
Pontjes, waterrijke natuur, mooie uitzichten, beversporen en de zee- en visarend. Het zijn allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke en unieke fietstocht door de Biesbosch. Wist je dat de Biesbosch uit heel veel kreken en killen bestaat? En dat er overal pontjes varen om je over te zetten? Doe een ‘rondje pontje’ op de fiets.

4.Feestje in de natuur
Heb je er wel eens aan gedacht om je kinderfeestje midden in de Biesbosch te vieren? Hiervoor zijn genoeg mogelijkheden! Neem bijvoorbeeld je vriendjes mee op een zeilfeestje en ga zeilen op de Amer en door de Biesbosch. Er is een instructeur aan boord die je van alles leert. Na 2 uur zeilen is het tijd voor pannenkoeken. Zo’n feestje vergeet je niet gauw!

5.Lekker klimmen en vliegen
Hou je van klimmen en klauteren? Leef je dan uit in het klimpark van TeamBiesbosch. Aan de rand van het Kurenmeer staat het klimparcours op een eiland. Het parcours is meer dan 700 meter over het water. Met de zipline vlieg je wel 350 meter over het water! Het klimpark is geopend van april t/m oktober.

6.Maak je eigen zeearendnest
Ga in de Biesbosch op zoek naar een plek waar veel takken te vinden zijn. Maak je eigen bouwsel met takken en vorm zo je eigen zeearendennest! Gebruik alleen takken en bladeren die je op de grond vindt dus trek ze niet van een levende boom of struik. Vergeet niet een foto van je ‘nest’ te maken!

7.Spannende laarzenpaadjes
Maak eens een wandeling in de Biesbosch als het flink geregend heeft. Er zijn heel veel spannende paden die gedeeltelijk onder water staan als het water hoog staat. Bijvoorbeeld het Jantjespad en het Oosthavenpad, langs de Nieuwe Merwede. Durf jij erdoorheen te lopen?

8.Op expeditie – Griendmuseumpad 
De Biesbosch lijkt wel een jungle door de wilgen, begroeide oevers en prachtige vogels. Laat deze kaart zien bij Biesboschcentrum Dordrecht en ontvang een gratis speurtocht voor het Griendmuseumpad. Dit struinpad voert je langs sporen van bewoners van vroeger en nu. Met de speurtocht ontdek je allerlei weetjes over de Biesbosch! Het pontje naar dit pad vaart dagelijks van 1 april t/m 31 oktober.

9.Wakker worden met een vogelconcert
Stel je voor, je wordt wakker in je tent met een concert van vogels. Tijdens het concert hoor je opeens een hard kabaal. Je doet je tent open en je ziet een grote groep ganzen opvliegen: de machtige zeearend is op jacht! Natuurcamping de Knotwilg ligt midden in de Biesbosch en is één van de beste plekken om de zeearend te spotten.

10.Rij mee met de Biesbosch-Express
Stap in de elektrische trein en luister naar de grappige en ontroerende verhalen van de gids, terwijl je door de Biesbosch rijdt. De Biesbosch-express rijdt een prachtige route door de Noordwaard. Ontdek het mooie landschap, je hebt een grote kans op het spotten van waterbuffels en veel vogels!

11.Ontmoet een bever
Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch. Je herkent ze aan hun bruine vacht en platte staart en je kunt ze in heel de Biesbosch tegenkomen. Kom naar de Biesbosch om deze grote knagers te bewonderen en zoek vooral ook naar de sporen van de bever zoals knaagsporen, glijbanen en burchten.

12.Regel zelf eb en vloed
Naast het Biesbosch MuseumEiland zijn de polders, dijken, kreken en killen in de Biesbosch nagebouwd. In minder dan een uur zie je hier de beweging van eb en vloed. Bepaal zelf hoe hoog je het water wil laten stijgen door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Neem een handdoek mee, want je kunt nat worden!

13.Trappen, thee en taart
Vanaf de meeste horecaplekken in de Biesbosch kun je een wandel- of fietsroute beginnen. Handig, want als je terugkomt kun je uitrusten met iets te drinken en lekkernijen. Bijvoorbeeld bij Theetuin Binnen & Buiten in Sleeuwijk. De fietsroute brengt je langs bijzondere plekjes met mooie rivier- en poldergezichten. Na afloop geniet je in de theetuin van al het lekkers.

14.Spot de vliegende deur
De zeearend is de ster van de Biesbosch! De ‘vliegende deur’, zoals deze roofvogel met een spanwijdte van 2,40 meter ook wel wordt genoemd, is tegenwoordig vaste bewoner van de Biesbosch. Wil je de zeearend spotten? Kijk dan op de hotspotkaart van de zeearend.

15.Stil en groen varen in de Biesbosch
De mooiste manier om van de Biesbosch te genieten is stil varen met een elektrisch fluisterbootje. In een fluisterbootje kun je dieren goed waarnemen en de stilte in het gebied ervaren. Je hoort alleen de vogels en het kabbelen van het water. Ga zelf op pad met een bootje van één van de verhuurders die op de kaart worden aangegeven.

16.Het stilste plekje van de Biesbosch
Kun jij plekjes ontdekken in de Biesbosch waar het echt stil is? Waar je geen andere menselijke geluiden hoort dan je eigen ademhaling? Kun jij de rupsen horen poepen, bevers horen knagen en reeën horen blaffen? Hoeveel verschillende vogels kun je horen? Op de kaart is een stil plekje aangegeven. Maar er zijn er nog veel meer! Kan jij ze vinden?

17.Verover je eigen eiland
Stap in een in een kano of boot (zelf of met een excursie) en ga op zoek naar ongerepte eilandjes in de Biesbosch. Tijdens de ontdekkingstocht geef je je eigen eiland een toepasselijke naam en plant je je vlag aan een wilgenstaak. Maak deze vlag van natuurlijke materialen die je tegen komt. Wie kan het mooiste eiland veroveren?

18.Camoufleer je in de Biesbosch
Wil je onopvallend in de Biesbosch zijn om veel dieren te spotten? Maak dan je eigen kleding en schmink met natuurlijke materialen uit de Biesbosch zoals kleefkruid, modder en groot hoefblad. Wie kan er zowel leuk als goed gecamoufleerd uit zien?

19.Kano door de Hollandse jungle
In de zomer lijkt de Biesbosch een ware jungle. Vanaf het water zie je de rijk begroeide oevers en vaar je in de kreken onder overhangende takken door. Op veel plekken in de Biesbosch zijn kano’s te huur zoals in de havens van Vissershang, de Spieringssluis en bij Biesboschcentrum Dordrecht.

20.Op pad met dierenvriendjes
Samen met het Dierenvriendjes-spel ga je op avontuur door allerlei opdrachten uit te voeren. Zoek naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker. Draai aan de schijf voor de volgende opdracht. Het speciale rugzakje vol leuke opdrachten is te huur bij de bezoekerscentra in Drimmelen en Dordrecht.

21.Slapen in een huis van karton
Dat kan echt! Op de camping van Stayokay Dordrecht staan Wikkelhouses, een lodge gemaakt van gerecycled karton. Dat is nog eens duurzaam! De lodges zijn mooi ingericht en hebben met een prachtig uitzicht op de Biesboschkreken. De ideale plek om er even duurzaam tussenuit te gaan!

22.Stap aan boord 
Wil je de Biesbosch vanaf het water beleven? Ga dan mee met een rondvaart, natuurlijk met een fluisterboot. Je kunt een rondje maken van een uur, maar er zijn ook dagtochten met een gids. Bijna alle rondvaartbedrijven organiseren speciale excursies naar de bevers, arenden of andere tochten.

23.Sterren kijken
Heb je altijd al een kijkje willen nemen in het immense universum? Dat kan bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. De maan en planeten zijn tot in detail te zien en overdag wordt er met een speciale filter naar de zon gekeken. Kom je je ook verbazen over deze verre werelden?

24.Op bezoek bij een griendwerker
Zes dagen in de week, middenin de winter, wilgen hakken in de Biesbosch. Heel veel mannen en jonge jongens verdienden zo hun brood in de vorige eeuw. Op de Pannekoek op Biesbosch MuseumEiland en op het Griendmuseumpad bij Biesboschcentrum Dordrecht kun je zien en beleven hoe dat leven als een griendwerker was.

25.Vogels spotten
Vogelkijkhutten bezoeken is heel leuk! Neem je verrekijker mee en eventueel afbeeldingen van vogels, zodat je ze kan herkennen. Het bekijken van de vogels is prachtig, maar er naar luisteren ook. Er zijn in de Biesbosch een aantal vogelhutten die je kunt bezoeken. Ze worden aangegeven op de kaart, sommige zijn alleen per boot te bereiken!