Gezocht: vrijwilligers! Word jij onze nieuwe Biesboschgids?

N.B. Vanwege het grote aantal reacties is het niet langer mogelijk om te reageren op deze oproep

Nationaal Park De Biesbosch is op zoek naar nieuwe vrijwillige gidsen voor het begeleiden van excursies in de Biesbosch. Heb je interesse in de natuur? Vind je het leuk om groepen volwassenen en/of kinderen rond te leiden? Heb je een goede conditie en ben je niet bang voor regen of modder? Dan is Biesboschgids worden wellicht iets voor jou.

Nationaal Park De Biesbosch is een uniek zoetwatergetijdengebied dat veel mogelijkheden biedt voor recreatie en natuurbeleving. Je kunt er wandelen, varen, fietsen, struinen, vogels kijken, kanoën. De Biesbosch kent een grote verscheidenheid aan bijzondere flora en fauna, waarvan de bever en de zeearend de bekendste zijn. Vanuit de bezoekerscentra en door ondernemers worden hele jaar gids-begeleide rondvaarten en excursies georganiseerd. Er zijn in het Nationaal Park 4 locaties van waaruit Biesboschgidsen actief zijn: Dordrecht, Drimmelen, Werkendam en Hank.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie zoeken we?

Op dit moment zoeken we vooral vrijwilligers die zich als gids willen inzetten voor de activiteiten vanuit Biesboschcentrum Dordrecht. Het werkgebied van deze gidsen betreft met name het Hollandse deel van de Biesbosch. Biesboschgidsen begeleiden wandel- en vaartochten, schoolprogramma’s en kano-excursies. We zoeken enthousiaste mensen met belangstelling voor de natuur, die goed met groepen kunnen omgaan en het leuk vinden hun kennis te delen. Je bent open en gastvrij, want je gaat als Biesboschgids op stap met onze gasten en bent het visitekaartje van het Nationaal Park.
Natuurgidsen van andere natuurorganisaties zijn welkom, maar ervaring en uitgebreide kennis zijn niet persé noodzakelijk.

Afhankelijk van je interesse en kennis word je opgeleid als natuurgids, schoolgids of skachatkazino kanogids. Een combinatie is ook mogelijk. De gids begeleidt wandel- en vaartochten, schoolprogramma’s en kano-excursies. Voordat je als gids zelfstandig met een groep op pad gaat, doorloop je een stage. Je krijgt een mentor toegewezen die je hierin begeleidt. De mentor is een ervaren gids. De duur van de stage hangt af van je voorkennis van de Biesbosch en je ervaring met groepen.

De activiteiten en excursies vinden op alle dagen van de week plaats, met name in de periode van april t/m oktober. Wij hebben dan ook bij voorkeur gidsen nodig die op diverse weekdagen en tijdstippen beschikbaar zijn. Ook voor het succesvol doorlopen van de stage is het noodzakelijk op diverse dagen met verschillende tochten te kunnen meelopen. Verder dien je te beschikken over eigen vervoer.

Wat bieden we?

We bieden een stage en een opleiding tot Biesboschgids en een bijzondere werkomgeving. Als gids ben je vrijwilliger en krijg je een onkostenvergoeding. De gidsen in de Hollandse Biesbosch zijn verenigd in de VVHB, Vereniging van Vrijwilligers Hollandse Biesbosch. Dit is een hechte groep vrijwilligers, die hun passie voor de natuur en de Biesbosch met elkaar delen, bijscholing verzorgen en gezamenlijke natuuractiviteiten organiseren. De VVHB behartigt de belangen van de vrijwilligers en is nauw betrokken bij de werving en opleiding van de Biesboschgidsen.

Interesse?

Heb je belangstelling? Stuur dan een e-mail aan educatie.biesbosch@dordrecht.nl t.a.v. Patty Kanselaar, met daarin je persoonlijke gegevens, je leeftijd en je motivatie. Ook willen we graag iets weten over je kennis van de natuur en de Biesbosch, je eventuele ervaring met groepen en je beschikbaarheid. Daarnaast is het voor ons handig te weten of je interesse uitgaat naar een specifiek type gidswerk (natuur-, school- of kanogids) of dat dit jou niet uitmaakt.

Na ontvangst van je e-mail bepalen we in samenspraak met de VVHB of je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarin krijg je uitgebreidere informatie over het gidswerk en maken we nader kennis met elkaar. Op basis van dit gesprek besluiten we of je aan de stage kunt beginnen. De gesprekken zullen plaatsvinden in februari 2016.

Wil je liever Biesboschgids worden aan de Brabantse kant van Nationaal Park De Biesbosch? Stuur dan je e-mail naar biesbosch@staatsbosbeheer.nl t.a.v. Frans Fronik

Download hier de informatiefolder

oktober 2006